06 , ارديبهشت , 1403

طرح فراشی

در روستاهای بخش زاغه، چغلوندی، چگنی،خرم آباد و پلدختر (بالاگریوه) به صورت درشت بافت و با گره فارسی بافته می شوند. این طرح در گروه طرح های خشتی قرار می گیرد. استفاده از نقش گندمی در حد فاصل دو خشت باعث شده بافندگان نام گندمی یا قابی را نیز برای این طرح بکار ببرند. این طرح دارای سه حاشیه تقریبا هم اندازه است. در یک گونه از این طرح حاشیه وسط با نقش گل گوشواره ای و در حاشیه اطراف با مثلث های رنگی منقوش شده است. گاها بافنده به سلیقه خود طره ای به مجموع حاشیه ها اضافه می کند. از نظر رنگبندی ، رنگ غالب طرح سرمه ای و روناسی است. رنگ های سفید ، سبز و نارنجی در این قالی ها بکار می رود.

طرح فراشی

طرح نجفوند

قالی های نجفوند شامل طرح های متنوعی می شود. این طرح از خرم آباد تا اندیمشک (منطقه بالا گریوه) و کوهدشت بافته می شود و در گروه طرح های لچک ترنج و ترنجدار قرار می گیرد. ترنج بزرگ با لبه ی پلکانی و دو سرترنج با تزئینات كله مرغی که تقریبا از ابتدا تا انتهای زمینه فرش را در بر می گیرد ، وجود چهار بته به شکل هندسی خاص در چهار گوشه زمینه و لچک ها از خصوصیت اکثر طرح های نجفوند می باشد. تعداد حاشیه قالی های نجفوند بین ۱ تا ۳ حاشیه متغییر است . نقش خرچنگی ، نگاره s، گل های چهار پر و شانه ، عمده نقوش بکار رفته در حاشیه ی این طرح ها می باشد. دو طره با نقش مثلث های پی در پی حاشیه فرش را در برگرفته است. تعداد رنگ های بکار رفته در این فرش از ۶ رنگ تجاوز نمی کند. زمینه فرش عموما سرمه ای، لاکی و مسی یا به اصطلاح محلی دوغی می باشد.

فرش طرح نجفوند

طرح طایی

در مناطق ویسیان، چشمک، طایی و دادآباد و کره گاه بافته می شود و ایراد عمده آن این است که مثل سایر گونه های فرش لری نسبت به زمان عقب مانده و تکاملی نیافته است. این نمونه نوع دیگری از طرح های نجفوند است که یک چهارم بوده و دارای یک ترنج به شکل مربع می باشد. درون ترنج نقش گردونه مهر محسور شده توسط یک مربع قرار دارد. دو پرنده در بالا و دو پرنده در قسمت پایین ترنج قرار گرفته است که به گفته بافندگان طاووس است . تعدادی بند و اشکال هندسی از جمله نقش اره ای در زمینه دیده میشود. لچک لبه پله ای دارد و درون آن شطرنجی می باشد. این طرح دارای ۲ حاشیه تقریبا هم اندازه است که یکی با نگاره 5 و دیگری با نقشی که بافندگان به آن شانه می گویند پر شده است.

فرش طرح طائی

طرح بالنی

یکی از فرش های سنتی لرستان قالی بالنی است که کمتر می توان نمونه ای از این نوع نقش را در مناطق دیگر مشاهده کرد. عقیده بر این است که در طراحی و فرم قالی های بالنی از پرواز هواپیما الهام گرفته شده است. در این قالی ها ترنج بزرگی در وسط که معمولا به شکل مستطیل می باشد و باله هایی در طرفین طولی آن محور اصلی فرم و شکل را تشکیل می دهد. لچک زنجیروار به وسیله ادامه آنها به یکدیگر متصلند. حاشیه این نوع قالی از مثلث هایی تشکیل شده است که با مربع های کوچکی پر می گردد. متن قالی ها را گل هایی پراکنده به صورت بیضی، دایره و چند ضلعی پوشانده است. رنگ غالب در قالی های بالنی دو رنگ سرمه ای سیر و قرمز لاکی است که به طور تقریبا مساوی استفاده می شود.در این قالی ها و به طور کلی قالی های استان لرستان رنگ های روشن کمتر به چشم می خورد. تنوع سلیقه بافندگان در تولید این فرش ها بسیار حائز اهمیت می باشد و باعث بوجود آمدن انواع نقوش و فرم های خاص شده است. بافت این فرش ها بیشتر در خرم آباد، بروجرد، سلسله و در بین اقوام پیرانوند مرسوم است.

فرش طرح بالنی

طرح سگوندی

این طرح ها به دلیل اینکه بیشتر توسط طایفه سگوند بافته شده است به این نام معروف شده و در بخش زاغه و شمال خرم آباد بافت این قالی رواج داشته است. این قالی در گروه طرح های ترنجی قرار می گیرد. نقش پیکان مانند تنها حاشیه قالی که بافندگان به آن بيلچه می گویند به همراه فرم خاص ترنج مرکزی و سرترنج از ویژگی های بارز این طرح می باشد. نگاره های کله مرغی ، تزئینات اره ای، نقوش خرچنگی، چنگ گروه ای و نقش ماهی در این طرح دیده می شود. طرح بته زنبوری نیز از طرح های سگوندی است که در گروه طرح های واگیره ای قرار می گیرد. مشخصه بارز این طرح شبکه های شش ضلعی زمینه است که بته ها درون آنها قرار دارند. لچک ها با فرم دندانه دار به هم متصل می شوند و با نقش بسته های کوچک تزئین شده اند. سه حاشیه ی لت سیب هم اندازه، دور تا دور قالی را محصور کرده است. رنگ های این قالی سرمه ای، قرمز روناسی، سفید، سبز، زرد و آبی می باشد.

فرش طرح بته زنبوری سگوند

طرح های پاپی بالاگریوه

اینگونه در مسیر راه آهن از ایستگاه بیشه تا اندیمشک و همچنین گریت و کشور بافته می شود مشابهت زیادی به گونه فرش نجفوند دارد، احتمالا در تعداد گره و درشت بودن پودها تفاوتش هست، هر چند از اکثرنقش ه ها تخیلی بکار گرفته شده ولی بهم شبیه هستند.

آقای فیلبرگ دانمارکی در کتابی که قریب ۶۰ سال پیش راجع به ایل پاپی نوشته اند:

قالیهایی که توسط پاپی ها بافته می شدند معمولا درشت بافت بودند و رنگ آنها نسبتا تیره بود مثل رنگ های آبی قهوه ای و قرمز در یک زمینه شگرفی طرح هایی را می توان دید که دارای رنگ قهوه ای و حاشیه هایی آبی هستند در گریت قالی بسیار فرسوده ای را دیدم که طرح هندسی آن با طرح های معمولی بسیار متفاوت است بود منتها برای اولین بار وقتی تنها موردی بود که چنین چیزی را می دیدم این فرش توسط زنی بافته شده بود که به طوایف (بیرانوند) تعلق داشت و با مردی از ایل پاپی ازدواج کرده بود. معمول چنین است که قالی ها را فقط زنها می بافند و در بازار شهرها مردها به نمد مالی اشتغال دارند ضمنا برای نمد مالی زور و قوت زیادی لازم است من مردهای لر را ندیدم که به نمد مالی مشغول باشند.

فرش های نمدین معمولا بشكل مستطیل هستند و ابعاد چندان بزرگی نیز ندارند یک طرف انها اندکی از یک متر بیشتر و یا کمتر است طرف دیگر آن معمولا یک برابر و نیم همین طرف است.

 فرش خشتی بالاگریوه

طرح قرژلنگ

بافت این طرح در منطقه پلدختر رایج بوده است و از نظر ساختار طرح در گروه طرح های لچک ترنجی استان جای می گیرد. اصطلاح خرچنگ یا به زبان بومی قرژلنگ برای نام گذاری طرح، به دلیل شباهت فرم ترنج به خرچنگ بکار رفته است. این طرح هم به صورت کاملا ساده و انتزاعی با حاشیه ای از خطوط ساده و نقش خرچگ و لچک هایی هندسی که فرمشان یاد آور خرچنگ است بافته می شده و هم بصورت طرحی پیچیده که از جزئیات بیشتر و زیبایی بصری بیشتری برخوردار است. حاشیه این طرح از نقش هچه ای، لوزی (گل پیکه) تشکیل شده است. ترنج خوش فرم خرچنگی به همراه دو سر ترنج اصلی و چهار سر ترنج فرعی که برای پر کردن فضا بکار رفته اند نقطه قوت طرح محسوب می شود. ترنج بزرگ و لچک های کشیده در ترکیبی هماهنگ کل زمینه قالی را در بر گرفته و بجز چند ریز نقش فضایی برای عناصر زمینه باقی نگذاشته اند و می توان چنین استنباط کرد که فرم لچک ها و ترنج تاثیراتی از قالی های شهری گرفته است. در این قالیها رنگ زمینه سرمه ای و قرمز روناسی است و مجموع رنگ های این طرح ها از ۸ رنگ تجاوز نمی کند.

فرش طرح قرژلنگ

 

پژوهش : رضوان هخامنش

رضوان هخامنش

  

راه های ارتباطی

آدرس : لرستان خرم آباد، میدان 22 بهمن، بلوار ولایت،بلوار حج ،پلاک 51 
تلفن : 06633229007
کد اقتصادی : 411163636157
کد پستی : 6817773644
ایمیل : info@lorestancluster.ir