12 , ارديبهشت , 1403

امروزه موضوع افزایش بهره‌وری مهم‌ترین عامل افزایش‌دهنده مزیت رقابتی است .کشورهای صادرات‌گرا نیز از این طریق در پی کسب سهم بیشتری از بازار جهانی هستند. مدل توسعه خوشه‌ای، مدل مناسبی برای افزایش قدرت رقابت‌پذیری بنگاه‌های کوچک و متوسط مقیاس است. خوشه‌ها به آسانی می‌توانند در زنجیره ارزش افزوده و تجارت جهانی قرار گیرند. خوشه های کسب و کار یکی از الگوهای موفق سازماندهی صنایع کوچک و متوسط هستند که کاستی های صنایع کوچک و متوسط را رفع و مزیت های مختلف صنایع کوچک، چون انعطاف پذیری و تنوع را تقویت می بخشند. توسعه پایدار خوشه های صنعتی باید به صورت پیوسته و همه جانبه انجام گیرد و در فرآیند توسعه، علاوه بر عوامل اقتصادی، باید به عوامل زیست محیطی و اجتماعی نیز توجه شود .

توسعه صنایع کوچک و  متوسط با بهره گیری از مزایای خوشه های صنعتی یکی از راهبردهای مطرح درکشورهای توسعه یافته و درحال توسعه است. یک پروژه توسعه خوشه صنعتی کوشش برنامه ریزی شده ای است که توسط یک موسسه یا عامل توسعه خوشه ای  باهمکاری نهادهای محلی جهت ارتقاء سطح پویایی خوشه و بهبود مزیت رقابتی آن به اجرا درمی آید . پروژه توسعه خوشه از یک سو بر ارتباطات درونی بخش های مختلف خوشه تمرکز کرده و از سوی دیگر، به زنجیره ارزش اقتصادی که خوشه صنعتی مورد نظر بخشی از آن است توجه دارد. بنابراین سعی می شود از مواد اولیه تا خروجی یعنی ارائه محصول به مسیری صحیح و رقابت پذیر هدایت شود. این الگو، یکی از روش های اثربخشی و کارآمد برای بهبود وضعیت بنگاه ها و ارتقاء سطح رقابت پذیری آن ها به شمار رفته و نقش قابل توجهی در ساماندهی حمایت های دولتی از بخش صنایع کوچک و متوسط، و به طورکلی انسجام بخشیدن به سیاست های توسعه ای دولت در حوزه صنایع خرد، کوچک و متوسط ایفا می نماید. شاید جامع ترین تعریف از خوشه صنعتی را سازمان توسعه صنعتی ملل  متحد ارائه کرده باشد،

 خوشه مجموعه ای است از شرکت ها که در یک ناحیه یا حوزه جغرافیایی تمرکز یافته و فعالیت آنها منجر به تولید مجموعه ای از محصولات مرتبط و مکمل می گردد و با فرصت ها و چالش های مشترکی مواجه هستند.

گام هاي اجرایی در توسعه خوشه هاي کسب و کار

1- انجام پروژه شناسایی و اولویت بندي خوشه هاي کسب و کار اسـتان

2-انجام پروژه امکان سنجی اجراي پروژه توسـعه ي خوشـه اي

3-اجراي پروژه توسعه ي خوشه اي

شرکت شهرک های صنعتی استان لرستان در راستای یکی از مأموریت های خود با هدف شناسایی و توسعه خوشه های کسب و کار کشور، خوشه های استان را به منظور تحقق افزایش بهره وری و توسعه کسب کارهای داری مزیت راه اندازی نموده است. روند ۳ ساله اجرای پروژه توسعه خوشه با تصویب برنامه عمل در جلسه شورای راهبری متشکل از ذینفعان خوشه و نهادهای پشتیبان توسط عامل توسعه خوشه که طی فرآیندی انتخاب می گردد پیگیری می شود.  براساس مطالعه شناختی انجام شده هر خوشه و پیدا کردن نقاط فشار اصلی و تدوین استراتژی ها برنامه های عمل تصویب شده جهت اجرا پیگیری می شود. پس از پایان پروژه، کلیه امور به تشکل فراگیر واگذار می گردد.

 

  

راه های ارتباطی

آدرس : لرستان خرم آباد، میدان 22 بهمن، بلوار ولایت،بلوار حج ،پلاک 51 
تلفن : 06633229007
کد اقتصادی : 411163636157
کد پستی : 6817773644
ایمیل : info@lorestancluster.ir